BOWNOVA TERAPIJA
ni masažna tehnika, niti manipulacija, ampak terapija, ki temelji na teoriji, da je telo fizično, čustveno ter energetsko povezana celota, ki se je pod določenimi pogoji sposobno samo uravnovesiti in pozdraviti.

Terapija je namenjena odpravljanju najrazličnejših težav, tudi ko druge metode odpovejo.
Oče Bownove terapije je Thomas Bowen, ki je bil eden najbolj znanih zdravilcev v Avstraliji.

Kaj je Bownova terapija?

Bistvo terapije so Bownove poteze, ki jih terapevt v določenem zaporedju izvaja na
točno določenih mestih mišic, fascij in živčnih ovojnic. Dražljaji se prenašajo po celotnem telesu, telo pa se odzove, kolikor je v danem trenutku sposobno.
Med posaneznimi sklopi bownovih potez sledi premor, kjer se terapevt klienta ne dotika in dopusti, da možgani predelajo dražljaje.

Uporablja se nežen pritisk s prsti, v čemer se metoda razlikuje od drugih terapij. Kljub temu, da so posegi na mišicah nežni, je terapija nadvse učinkovita in hitro zmanjša napetost mišične ovojnice ter pomaga pri vzpostavitvi ravnovesja v nevrološkem, hormonalnem, limfnem
in energetskem sistemu. Terapevti samo usmerjajo in pospešujejo dražljaje, ki jih telo uporabi za samozdravljenje.

Pri bownovi terapiji se medceličnina že z rahlim dotikom in nežnim pritiskom izkušenega terapevta spremeni iz želatinastega v bolj tekoče stanje.
Posledično pride do boljše hidracije tkiv, izboljšanega limfnega pretoka, odstranitve energetskih blokad in zmanjšanje pritiska na periferno živčevje.

Bownova terapija vsebuje nekatere osnovne principe osteopatije, ki so združeni z vzhodnimi energetskimi načeli ter zahodnimi manualnimi tehnikami.

Terapija je zelo neinvazivna in nežna, da se lahko varno uporablja pri ljudeh vseh starosti, od novorojenčkov do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic, in je lahko tudi dopolnilo k načinom zdravljenja, ki jih nudi moderna medicina.

Kakšni so pozitivni učinki Bownove terapije?

S tehnikami Bownove terapije se bo vaše telo samo uravnovesilo.
Bownova terapija se uporablja pri zdravljenju že navzočih motenj, pri lajšanju bolečin in kot preventivna ter sprostitvena terapija. Odpravlja bolečine, vzpostavlja ravnovesje v telesu, pomaga pri blažitvi stresa, pri obvladovanju motenj artritisa, anksioznosti, alergij, astme, migrene, učinkovita je pri prebavnih motnjah, čustveni depresiji, menstrualnih težavah, neplodnosti, prekomerni mišični napetosti, omotičnosti, limfnih zastojih, krčih v mečih, sinusitisu in kapi. Pozitivni učinki Bownove terapije so se pokazali tudi pri rehabilitaciji po poškodbah, pri lajšanju simptomov Parkinskonove bolezni, multiple skleroze, sindroma kronične utrujenosti, prav tako pa blagodejno deluje med detoksikacijo pri zasvojenosti z alkoholom in drogami ter pomaga pri hitrejšem odstranjevanju kemičnih snovi iz telesa.
Terapija se je izkazala za učinkovito tudi pri rehabilitaciji po poškodbah.

Koliko terapij je potrebno?

Od zapletenosti, vrste in števila akutnih in kroničnih težav je odvisno število obiskov pri terapevtu.
Običajno so dovolj 3-4 obiski, pri večjih težavah tudi več.
Med dvema obiskoma pri terapevtu običajno mine od pet do sedem dni. V določenih primerih je lahko ta čas krajši ali daljši.

Bownova terapija vam bo pomagala odpraviti marsikatero zdravstveno težavo, vas sprostila ter izboljšala kvaliteto vašega življenja.